#حرفهای معمولي غيبت است؟
آیا حرف زدن های معمولی پشت سر کسی غیبت است؟
غیبت این است که درباره برادر مؤمنت عیبى را که خدا براى او پوشانده است، بگویى(1)
طبق آنچه که درروایات آمده،بدگویی کردن در مورد ديگران، يعني در غياب شخصى كارهاى بد و ناپسند و يا عيوب و نواقص جسمى و اخلاقى او را به گونهاى براى ديگران بازگو كنيم كه اگر به گوششان برسد، ناراحت شوندغیبت محسوب می شود لازم است بدانيم غيبت حرام و از گناهان كبيره است.
حرفهايي که ما در رابطه با ديگران مي زنيم اگر سه ويژگي داشته باشد غيبت محسوب مي شود:
اول اين که در غياب شخص و در واقع پشت سر او حرفي را بزنيم پس چنانچه شخص، در جمع حضور داشته باشد و حرفي را مقابلش بزنيم غيبت محسوب نمي شود.
دوم اين که عيوب يا نواقصي که در شخص وجود دارد(چه در جسم و چه در اخلاق و رفتار) را براي ديگران بيان کنيم بنابراين غيبت نوعي بدگويي در رابطه با ديگران به حساب مي آيد.افراد ممکن است بديها و عيوبي داشته باشند که ما از آنها با خبريم اما اشخاص ديگر بي خبر ،وقتي ما اين عيوب را پشت سر شخص بيان کنيم مرتکب غيبت شده ايم .
سومين ويژگي اين است که اگر غيبت شونده صحبتهايي که ما پشت سر او گفته ايم را بشنود ناراحت مي شود.
پس چنانچه کلام و گفتار شما اين ويژگي ها را داشته باشد غيبت محسوب مي شود و در غير اين صورت غيبت نمي باشد.
حرف زدن معمولي در مورد افراد حتي اگر پشت سر آنها باشد به شرطي که ذکر عيوب پنهان نباشد و خود شخص با شنيدن آنها ناراحت نشود غيبت نيست.اما اگر شک داريم و نمي دانيم که آيا آنچه که مي گوييم غيبت است يا نه بايد احتياط کنيم و نگوييم.
حضرت موسي بن جعفر عليه السلام مي فرمايند: من ذكر رجلا من خلفه بما هو فيه مما عرفه الناس لم يغتبه و من ذكره من خلفه بما هو فيه مما لايعرفه الناس اغتابه. (2)
كسي كه پشت سر شخصي چيزي را يادآور شود كه همه مردم ميدانند، غيبت نيست و اگر كسي پشت سر شخصي نقص يا عيبي را بگويد كه مردم نميدانند، غيبت است.
بنابراين صرف حرف زدن معمولي غيبت محسوب نمي شود اما در عين حال بر ما و شما لازم است که در صحبت کردن در رابطه با ديگران دقت لازم را بکار ببريم که خدايي ناکرده مرتکب گناه نشويم.
1 وسائل الشيعة ، الشيخ الحر العاملي،ط الإسلامية ،جلد 8،صفحه 600
2 الكافي، الشيخ الكليني ، ط الاسلامية، جلد 2 ،صفحه 358 ، حدیث 6